Podcast Samen werken aan eOverdracht

Op 1 juli 2023 trad de nieuwe Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) in werking.De verpleegkundige overdracht is een van de vijf gegevensuitwisselingen die als eerste verplicht elektronisch moeten worden gedaan. Om overdrachten elektronisch te kunnen doen, is het de belangrijk dat elke zorgprofessional vanaf 2026 met eOverdracht kan werken. Maar wat is eOverdracht nu eigenlijk precies? Waarom is het zo belangrijk? En wat betekent het voor je dagelijkse werk als zorgprofessional? En wat kun je doen om je hierop voor te bereiden? In een vierdelige podcastserie spreekt gespreksleider Reinier Hakvoort met koplopers - verpleegkundigen, CNIO's en projectleiders uit verschillende zorgorganisaties - over de beweging naar het elektronisch uitwisselen van gegevens via de eOverdracht. Laat je bijpraten door de collega’s die nu al de stap aan het zetten zijn naar eOverdracht en hoor hoe je zelf nu al aan de slag kunt gaan.


Je vindt de podcast op Spotify en kunt ze bekijken op YouTube, of beluister alle afleveringen hieronder!

Podcast Samen werken aan eOverdracht

Aflevering 1

Een introductie in eOverdracht

In de podcastserie Samen werken aan eOverdracht nemen we luisteraars in een aantal afleveringen mee om antwoorden te vinden op vragen over eOverdracht. In deze eerste aflevering gaan we dieper in op wat eOverdracht nu eigenlijk is en waarom het van belang is. Wat zijn huidige belemmeringen bij het maken en/of ontvangen van een overdracht? Hoe gaat eOverdracht straks de dagelijkse werkzaamheden van zorgprofessionals beïnvloeden? Hoe kun je je nu al voorbereiden op het werken met de eOverdracht? Luister voor de antwoorden op deze vragen naar aflevering 1 van de serie. Hierin delen Wikje Muller-Draaistra en Anouk Apeldoorn hun kennis over eOverdracht.
 

Podcast Samen werken aan eOverdracht - Wikje Muller-Draaistra

Aflevering 2

Wat is eenheid van taal en wat is het belang ervan voor eOverdracht?

In de podcastserie Samen werken aan eOverdracht nemen we luisteraars in een aantal afleveringen mee om antwoorden te vinden op vragen over eOverdracht. In aflevering twee gaan we dieper in op wat eenheid van taal is en waarom het slagen van eOverdracht hiervan afhankelijk is. Sanne Kleefstra en Tsjennes Aten zijn beide betrokken bij de implementatie van eOverdracht binnen hun organisatie en gaan hierover in gesprek.

 

 
Podcast aflevering 2 overzicht

Aflevering 3

Weerstand bij het opstarten van eOverdracht: hoe voorkom je dat en hoe ga je daarmee om?

 

In de podcastserie Samen werken aan eOverdracht nemen we luisteraars in een aantal afleveringen mee om antwoorden te vinden op vragen over eOverdracht. In aflevering drie gaan we dieper in op waar je tegen aanloopt als je binnen je organisatie start met  eOverdracht. Hoe voorkom je weerstand? En hoe neem je collega’s goed mee? Lourien Meulenbeld en Frida van de Klippe zijn beide betrokken bij de implementatie van eOverdracht binnen hun organisatie en delen hun ideeën en ervaringen hiermee.

Podcast afl 3 Frida

Aflevering 4

Welke stappen zet je als je aan de slag gaat met eOverdracht? Promotekst

 

In de podcastserie Samen werken aan eOverdracht nemen we luisteraars in een aantal afleveringen mee om antwoorden te vinden op vragen over eOverdracht. In aflevering vier gaan we dieper in op hoe je van start gaat met een project eOverdracht. Waar begin je? Welke stappen zet je als eerste? Wat waren eye-openers? Arenda Jansen en Miranda Bergsma zijn binnen hun organisatie nauw betrokken bij de implementatie van eOverdracht en gaan hierover met elkaar in gesprek.
 

Podcast Samen werken aan eOverdracht - aflevering 4